Hyttpipan i Svartå. Foto: SVT

Hyttpipan i Svartå ska inte rivas

Uppdaterad
Publicerad

Degerfors kommun ville riva den gamla hyttpipan i Svartå, men boende på orten överklagade beslutet. Och nu har länsstyrelsen sagt sitt– landmärket ska inte rivas.

Degerfors kommun vill riva den gamla hyttpipan i Svartå, ett av de sista minnena av järnverksamheten på bruksorten.

Rivningsbeslutet var fattat av bygg- och miljönämnden i Degerfors och skulle verkställas i slutet av maj, men den bromsades av invånarna på orten. Flera svartåbor har överklagat nämndens beslut och nu har de fått svar från länsstyrelsen. Hyttpipan skall inte rivas.

– Vi är nöjda med beslutet. Vi vill bevara hyttpipan, det är en symbol för Svartån. Det är en historisk monument, säger Sture Gustafsson, en av de som överklagat kommunens beslut.

LÄS MER: Nu rivs sista minnet av hyttan

Upphäver beslut

Länsstyrelsen upphäver rivningsbeslutet för att den strider mot detaljplanen från 1994. I detaljplanen finns skyddsbestämmelser för bland annat pipan.

-Byggnaden inte får rivas och att byggnadens yttre karaktär inte får förändras, säger Anna Mia Johansson, länsjurist.

LÄS MER: Länsmuseet vill se hyttpipan bevarad

Riskerar att rasa

Men beslutet är inte slutgiltigt. Hyttpipan är i så dåligt skick att den riskerar att rasa. Kommunens beräkningar visar att den skulle kosta miljonbelopp att renovera. Hittills vill ingen bidra med pengarna. Både länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet har sagt att pipan inte är värd att rädda. Och Degerfors kommun vill inte stå för kostnaderna.

– Vi skulle gärna vilja ha kvar hyttpipan men det kostar alldeles för mycket pengar att renovera upp den. Det är lätt att kräva saker, men som politiker måste vi väga till saken och ting i helheten, säger P-O Linder (V), ordförande i servicenämnden.

Måste skaffa pengar

Ärendet är nu återigen på byggnadsnämndens bord och under tre veckor kan länsstyrelsens beslutet överklagas. Kommunen kan också genom en ändring av detaljplanen ta bort bestämmelsen om rivningsförbud. Men invånarna på orten är kritiska mot kommunens inställning.

– Kommunen ska skaffa pengar på något sätt. Det finns olika fonder att söka bidrag för att ha hytten kvar. Det är kommunens uppgift. Kommunen måste prioritera bland sina åtaganden, säger Sture Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.