Målet gäller två män som dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Foto: Leonora Toplica/SVT, Magnus Andersson/TT

I dag kommer första domen från Högsta domstolen om påskupploppen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer en historisk dom – den första från Högsta domstolen efter påskupploppen förra året. Två män som dömts efter upploppet i Sveaparken i Örebro överklagade sin dom och idag, tisdag, ger Högsta domstolen besked.

Det var i november som Högsta domstolen gav prövningstillstånd i ett av fallen som rör påskupploppet i Sveaparken. Målet rör grovt sabotage mot blåljusverksamhet där två män dömts.

I överklagan skriver en av männens advokater att det finns ett stort behov av vägledning från Högsta domstolen. Bland annat eftersom det saknas vägledning om hur straffmätningen ska gå till och att det saknas vägledande praxis.

Våldsamt upplopp i Örebro

En annan sak som försvaret har vänt sig emot är rubriceringen av gärningen. Enligt försvaret bör den rubriceras som våldsamt upplopp istället för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Även Riksåklagaren har sagt att det finns en poäng i att pröva lagstiftningen kring sabotage mot blåljusverksamhet, eftersom den är ny. Riksåklagaren tycker också att praxis för fängelsestraffens längd borde fastställas av HD och vara längre än fem år, vilket är den nivå hovrätten landet på.

I domen som kommer i dag har Högsta domstolen tittat på hur brotten rubriceras och de skadestånd som dömts ut. Däremot kommer de två männen inte kunna dömas till ett högre straff, eftersom åklagaren inte överklagat till Högsta domstolen.

Flera domar har överklagats efter påskupploppen men detta är det första fallet där Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige chockades av bilderna från påskhelgen 2022. Få en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet