Fler speciallärare och specialpedagoger anställs i skolorna och allt fler väljer att vidareutbilda sig till speciallärare. Foto: TT

Statlig satsning på specialpedagogik i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Nu får fler lärare möjlighet att stärka sin specialpedagogiska kompetens för att möta alla elevers olika behov.

Enligt ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet kommer en ny satsning ge 274 lärare med kommunala huvudmän i Örebro län möjlighet till kompetensutveckling i höst.

– Alla elever ska få en ärlig chans i skolan. Därför behöver vi både fler speciallärare och fler lärare som får utveckla sina grundläggande verktyg för att möta elever med särskilda behov, som har tufft med ett visst ämne eller en funktionsnedsättning, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Fler speciallärare och specialpedagoger anställs i skolorna och fler väljer att vidareutbilda sig till speciallärare. För att fler lärare, som inte är speciallärare, ska få tillgång till grundläggande specialpedagogiska verktyg, har regeringen infört kompetensutvecklingssatsningen Specialpedagogik för lärande.

Satsningen Specialpedagogik för lärarande utformas på samma sätt som det tidigare Matematiklyftet och målet är att det ska nå lika många lärare.

8 170 lärare får möjlighet till kompetensutveckling

Läsåret 2017 till 2018 kommer huvudmännen kunna använda statliga pengar som ger 8 170 lärare över hela landet möjlighet till att delta i kompetensutvecklingen. I Örebro län innebär det 274 lärare.

Specialpedagogik för lärande ingår i de nationella skolutvecklingsprogrammen där huvudmän, skolor och förskolor erbjuds insatser efter behov för att de ska kunna förbättra undervisningen och den pedagogiska verksamheten.

Kollegialt lärande

Specialpedagogik för lärande bygger på kollegialt lärande, det vill säga att lärarna tillsammans diskuterar undervisningssituationer och specialpedagogiska frågor, lyfter svårigheter och kritiskt granskar både den egna och andras undervisning för att få återkoppling från sina kollegor.

Under åren 2016 till 2019 finns ett särskilt statsbidrag att ta del av för Specialpedagogik för lärande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.