På lördagen kom hon till Vivalla. Redo för att skapa förändring tillsammans med ungdomarna – Sherihan ”Cherrie” Abdulle. Foto: Johannes Weckström /SVT

I Vivalla samlas kraft till förändring

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att vara ett ”Third Culture Kid”? Att vara klämd mellan föräldrars kultur och den dominerande svenska? Det undersöker tre artister från Stockholm på en turné i så kallade utanförskapsområden. På lördagen kom de till Vivalla.

Det rådde spänd förväntan på skolgården i Vivalla inför besöket av projektet ”Third Culture Kid”.  En ömsesidig förväntan som delades med de tillresta artisterna Sherihan ”Cherrie” Abdulle, Erik Lundin och Babak Azarmi från Stockholm.

Positiva krafter

För turnén i svenska utanförskapsområden, där besöket i Vivalla är nummer fem av sex, handlar om ett ömsesidigt utbyte. Och det handlar om att fånga och göra verkstad av de positiva krafterna hos ungdomar.

– Ett av våra syften med det här var att inspirera. Men jag tror att vi har blivit minst lika inspirerade av dem. Det ska bli helt underbart att få komma hem och skapa musik efter upplevelserna jag har haft på den här resan. Komma hem till Rinkeby och prata med dem som vi vill nå ut till. Jag har fått jättemycket inspiration till skapande, säger artisten Sherihan ”Cherrie” Abdulle.

”Jag har fått jättemycket inspiration till skapande”, säger artisten Sherihan ”Cherrie” Abdulle. Foto: Monika Bruhn /SVT

Höga ambitioner

I en workshop har 25 ungdomar från Vivalla, med drömmar om att själva skapa musik och vara artister, fått höra om vad det är som krävs. I mötet med ungdomarna har artisterna själva många gånger blivit förvånade.

– Entusiasmen är hög och kunskapen är hög också. Mer än vad jag själv trodde. Kunskapen om på vilket sätt de själva har blivit satta i en utsatt position, men också kunskapen i vad som saknas. De som kommer på vår workshop vill bli poliser, de vill bli psykologer. Då läser de till det – det är ingen dröm. Syokonsulenter, lärare. Högt uppsatta mål som de redan har påbörjat. Det har gjort oss väldigt glada, för vi trodde bara det skulle vara folk som håller på med artisteri, säger Babak Azarmi.

Babak Azarmi, manager och projektledare Foto: Johannes Weckström /SVT

Beredda på förändring – utan politiker

Dagen avslutas med en konsert, där även lokala artisterna 1,4 grader med ungdomar från Vivalla, Markbacken och Oxhagen uppträder i Vivalla folkets hus.

Babak berättar att han upplever att den generation som växer upp nu är betydligt mera redo att åstadkomma förändring och förändra den gängse bilden av förortsområden i landet.

– Största behovet är att folk från alla de här platserna som vi är i får vara med och bestämma om samhället i stort. Inte bara politiker. Vi måste gå bort från politiker och koppla till oss folk, alltså. Våra politiker diversifierar oss ännu mer, säger Babak.

Ungdomarnas egen förening

Han får medhåll från Mohamed Al-Hussein, ungdomsledare i ungdomsföreningen M.A.D – Making A Difference, som förutom Folkets hus Vivalla är medarrangör till lördagens konsert och workshop.

– I Vivalla finns det ungefär 75 föreningar och det är sällan man ser någon göra något för ungdomar. Därför har vi startat en förening för att verkligen kunna göra något för det här området och förändra det, säger Muhamed.

Mohamed Al-Hussein, ungdomsledare M.A.D Foto: Johannes Weckström /SVT

Media svartmålar

Han trycker på att vem som helst är välkommen till Vivalla. Att det inte är en ”No go zone”. Att det finns en annan, positiv bild som går att se om man väljer att öppna ögonen.

– Söker du på Vivalla på Google, så kommer de fem första rubrikerna att handla om kriminalitet, terror, skottlossning och en massa annat. Media svartmålar väldigt mycket. Det är jättemycket bra som händer också, säger Mohamed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.