Foto: Andreas Ericson / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ändrat politiskt styre i Laxå

Publicerad

Idag presenteras det nya politiska styret i Laxå. Det efter att det politiska samarbetet ”Ett bättre Laxå” som styrde i kommunen bröt samman i mitten av februari.

– Vi har kommit överens med Centerpartiet angående politiken och fördelningen av poster så det kommer att bli ett samarbete mellan Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna som i minoritet fortsätter att styra Laxå kommun, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande, skriver Bo Rudolfsson (KD), som är kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Laxå kommun i ett pressmeddelande.

Ramudergården blev knäckfrågan

Det var framtiden för äldreboendet Ramundergården som blev knäckfrågan som sänkte majoriteten. Åsikterna om hur Laxå skulle få fler platser inom äldreomsorgen skiljde sig för mycket mellan partierna som styrde i kommunen. Flera företrädare från Moderaterna och Centerpartiet valde att hoppa av sina uppdrag. I och med det så bröts det politiska samarbetet mellan Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet upp.

– Det är tråkigt, jag är besviken och ledsen. Jag tror att alla politiker vill det positiva för sin kommun, sa Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande då.

Förhandla med övriga partier

Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna har tillsammans 13 mandat i kommunfullmäktige. I och med nybildningen kommer det ske omval till flera poster, som ordförande i vice ordförande i kommunens nämnder.

– Vi kommer att styra genom att söka stöd för budget och de sakfrågor som kommer upp under året genom att förhandla med moderaterna, vänsterpartiet och socialdemokraterna, säger Sara Pettersson (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Idag anordnas en presskonferens med start klockan 11.00 där mer information om det kommande styret ska presenteras. SVT Örebro kommer att vara på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer