Foto: Jessica Gow/TT

Idolen Martin Almgren talar ut om mobbningen i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Lindesbergsbon Martin Almgren har tagit Sverige med storm i sångprogrammet Idol, men vägen dit har inte alltid varit enkel. Nu berättar idolen om hur han blev mobbad i skolan och hur viktigt stödet från hans fans är.

Martin Almgren har inte bara fångat juryns hjärtan utan Sveriges. Han är en av favoriterna i sångtävlingen Idol på TV4. Men det har varit en tuff väg till idolplatsen, och i grundskolan blev han mobbad. 

– De tyckte att jag var fet och ful. Men jag hade vänner, men ”innegänget” hackade ofta på mig, säger Martin Almgren. 

Mobbningen skedde ofta verbalt och ska ha fortsatt ända upp i gymnasiet.

– De hade roligt på min bekostnad, men de uppfattade det inte som jag gjorde.

Mobbningen har satt spår

Men även om det är många år sedan så har det satt sina spår hos Martin Almgren. Något som tittarna kunde se i fredagsfinalen.

– Jag hade svårt att koncentrera mig den här veckan efter att jag hade gjort intervjun med TV4 om att jag blev mobbad. Egentligen vill jag inte prata om det, och jag kände av det när jag klev upp på scenen i fredags.

Vad hände då?

– Hela första versen kände jag av det. Det är så jobbigt att stå på scenen helt själv utan band och allt fokus är på mig, jag kände mig helt naken. Men sedan tog jag mig ur det och bet ihop.

Vilka spår har mobbningen satt hos dig?

– Det är med varje vecka när jag kliver upp på scen, och det har tagit hårt på min självbild, säger Martin.

Gjorde succé i fredagsfinalen

Men Martin Almgrens självförtroende har blivit bättre efter hans medverkan i Idol. Och även om han sluddrade lite på texten som juryn uttryckte det i fredagsfinalen, så hyllades han av publiken, juryn och på sociala medier.

– Det var så skönt eftersom det har varit lite av en ”dipp” de senaste tre veckorna. Så det kändes som en revansch feeling den här veckan, säger Martin.

Idag hoppas Martin Almgren kunna inspirera andra som blir mobbade.

– Det vore pricken över i:et om jag kan göra det. Jag skulle vilja säga till dem som blir mobbade att bit ihop, det är inte lätt. Men du är unik, och hitta något som du har talang för så kommer du gå långt.

Hemma i Lindesberg

Efter fredagsfinalen åkte Martin Almgren hem till Lindesberg för att vila upp sig hos sin sambo och deras katter.

– Det känns rätt så skönt att vara hemma. Vissa batterier kan man inte ladda på hotellet. Det är skönt att slippa idolbubblan ett tag, jag ska nog åka ett varv med lastbilen, säger Martin Almgren med ett skratt.

Men idolhysterin syns inte bara i sociala medier. På hemmaplan har Martin Almgren många supportrar som hejar på honom.

– Det har varit lite hysteri i Lindesberg, men nu har det lugnat ner sig. De har gjort chokladpraliner med mitt ansikte och döpt en hamburgare efter mig säger, Martin och skrattar.

Hur känns det att vara så populär?

– Det är jättekul och det är bästa kvittot man kan få. Jag trodde aldrig det skulle bli såhär, säger Martin Almgren.

Vill tacka sina fans

Vad vill du säga till de som hejar på dig?

– Ett tack känns helt otillräckligt. Det är deras förtjänst att jag orkar med det här! När det känns träligt och det är en tuff vecka, då går jag in och läser kommentarer. Det är världens bästa flygbränsle. Det bästa med allt är att folk tycker om det jag gör, säger Martin Almgren.

Hur laddar du för nästa vecka?

Jag laddar för fullt! Det är mitt bästa tema, Motown. Jag har alltid drömt om att köra med blås och band, it’s a dream come true, säger Martin Almgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Martin Almgren – Idolvinnare 2015

Mer i ämnet