Idrott som en väg in i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i länet finns föreningar och eldsjälar som engagerar sig för att alla ska få möjlighet att idrotta. I Nora spelas det basket med spelare från världens alla hörn. I Örebro tränar nyanlända tjejer fotboll med siktet inställt på att umgås och lära sig svenska.

Inom idrotten finns gott om eldsjälar. Personer som ställer upp och ger av sin tid till något de är passionerade och brinner för. Clara Toll är en eldsjäl. Hon har startat fotbollsträning för nyanlända tjejer i Örebro.

– Det känns bra att göra något som andra mår bra av, säger hon.

På fotbollsträningen är stämningen är god, tjejerna skrattar och pratar med varandra hela tiden. Men i slutet av träningen bildar de två lag. Det är dags för match och spänningen stiger. Tjejerna tar fotbollen på allvar, även om träningarna fortfarande är på en enkel nivå.

– Nu spelar jag mycket fotboll. Jag träffar kompisar och lär mig svenska, Rigt Team, en av fotbollsspelarna.

Internationell basket

Australien, Afghanistan och Etiopien. I föreningen Nora basket finns betydligt fler nationaliteter än så. Här finns fler eldsjälar.

För några år sedan kom Katherine Thacher-Löfgren till Sverige. Hon har spelat basket på elitnivå i USA och började drömma om att ta basket till Nora. Föreningen startade och när Katherine gjorde reklam på SFI började spelarna komma.

– Det räcker inte med träning en dag i veckan. Jag vill träna två eller tre gånger, säger basketspelaren Senait Tesfamariam.

En väg till integration

Jasmin Benca arbetar med integration på Örebro läns idrottsförbund. Han berättar att många föreningar dragit nytta av flyktingströmmar för att utöka mångfalden och medlemsantalet.

– Idrott är en perfekt plattform för integration. Det handlar inte om hur duktig du är utan man pratar svenska och arbetar med värdegrunden, säger Jasmin Benca.

Ingen dans på rosor

Det finns också svårigheter med att många unga kommer till Sverige som vill idrotta. Föreningar har svårt att få ihop tillräckligt med ledare för att alla ska kunna träna. Men Jasmin tycker att föreningar ska satsa allt vad de har på integration.

– Det finns inga föreningar som missgynnats av en satsning som Nora basket har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.