Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Immanuelskyrkans medlemmar har röstat ja till samkönade äktenskap. Foto: SVT/TT

Immanuelskyrkan i Örebro säger ja till att viga samkönade par

Uppdaterad
Publicerad

Immanuelskyrkan i Örebro säger ja till att viga samkönade par. Beslutet fattades av församlingens medlemmar på söndagskvällen med klar majoritet.

Starta klippet för att höra Johan Arenius, pastor och föreståndare för Immanuelskyrkan i Örebro berätta om medlemsbeslutet.

Immanuelskyrkan i Örebro är en av 290 frikyrkoförsamlingar i Sverige som ingår i samfundet Evangeliska frikyrkan.

Hittills är det ingen av kyrkorna i samfundet som viger samkönade par, men efter gårdagens omröstning i Immanuelskyrkan blir de nu första församling att ändra på detta. På bordet låg två förslag på ny församlingsordning. Det som skiljde dem åt var stycket om vigsel. 80 procent av medlemmarna röstade för förslaget som inkluderar samkönad vigsel.

– Det känns bra, det har varit en process under flera år så det är skönt att vi landat i ett beslut, säger Johan Arenius, pastor i Immanuelskyrkan.

Tror inte på stort medlemstapp

Samfundet som Immanuelskyrkan ingår i har ett pågående arbete där man utreder om samkönade par ska få vigas eller inte. Men Immanuelskyrkan i Örebro valde att gå före den processen. Däremot står ännu inga samkönade par på kö att vigas inom församlingen.

– Nej och det är jag glad för. Jag tror att det är bra att vi har hanterat den här frågan innan den blir akut eller att det blir tydligt att det gäller någon eller några personer. Däremot har vi människor i församlingen som det kan bli aktuellt för närmsta åren.

Tror du att ni kommer att förlora medlemmar på det här?

– Jag kan tänka mig att en och annan kommer känna sig hemlös i det här. Därför behöver den grupp som nu är i majoritet vara respektfull mot den grupp som är i minoritet i den här frågan, säger Johan Arenius.

Könsneutral lag sedan 2009

2009 blev äktenskapsbalken könsneutral och Sveriges största samfund, Svenska kyrkan, sa ja till samkönade äktenskap redan då. Däremot är inte enskilda präster inom Svenska kyrkan skyldiga att viga homosexuella par.

Samfundet Equmeniakyrkan har sedan tidigare beslutat att varje enskild församling får ta ställning om de ska viga samkönade par.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.