Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Vintergatan i Örebro och hör hyresgästerna berätta hur de tar sig genom krisen – bland annat genom ändrade vanor och hjälp av varandra Foto: Thomas Hallstan

Möt människorna på Vintergatan i Örebro – så tar vi oss igenom krisen

Uppdaterad
Publicerad

Högre priser, rekordinflation, ökade räntor och hyror. Krisen slår till hårt över Sverige. I området Rosta i Örebro, har invånarna redan upplevt konsekvenser av krisen och rustar sig nu inför det som ska komma.

– Jag plockar alla pantburkar jag hittar och när jag har två stora svarta säckar pantar jag dem, säger studenten Jack Condoleo.

Han bor i de så kallade stjärnhusen i området Rosta i Örebro. Inflationen har fått honom att ta steget att bli vegetarian. Men pengarna från pantbrukarna går inte till mat.

– Jag lägger undan pengarna ifall något skulle hända, säger han.

Knappt en tredjedel av landets invånare bor i hyresrätt. De tillhör också de som har de minsta marginalerna i sin ekonomi och nu påverkas hushållen hårt av inflationen.

I centrum i Rosta märks lågkonjunkturen. Det är färre gäster på restaurangen och cykelhandlaren har inte varit med om en sämre januari. Men en verksamhet går bättre än vanligt, en syateljé, som även lagar kläder. Och det har gett fler kunder. 

– De lagar mer än de handlar. Förut var det bara lite, men har det blivit mer och mer, säger Anette Ekström.  

Men en del av kunderna har påtagligt ont om pengar. 

– Då brukar jag säga att jag tar hälften. Om jag vet det. 

Följ med till Vintergatan i videon ovan och hör hyresgästerna berätta hur de tar sig genom krisen och får hjälp av varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.