Influensatoppen dröjer

Publicerad

Det finns influensafall i länet, men inte särskilt många hittills. – När det exploderar kan ingen veta, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Hittills har ett tiotal influensafall rapporterats i Örebro län.

– Influensan är här men vi har inte jättemånga fall. Det kommer något nytt emellanåt, säger Hans Fredlund på USÖ.

– Influensasäsongen började ganska tidigt i år, och då brukar det också komma hög sjuklighet ganska tidigt, men det var som att influensan inte riktigt kom igång.

Oklart när toppen kommer

Varför det blivit så kan Hans Fredlund inte svara på, och om det drar igång på allvar till jul, i januari eller i februari går inte att veta just nu. Det varierar från år till år.

Hans råd har vi hört förut: Om du är normalfrisk i grunden och blir sjuk kan du kurera dig hemma själv med vila och mycket dryck.

– Men om man inte blivit frisk inom en vecka ska man höra av sig till vården. Samma sak om man har hög feber länge, får tungt att andas, eller först känner sig bättre och sedan sjuknar om igen, säger Hans Fredlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.