Warda och Farhiya var två av de som var med vid eid-firandet i Vivallaskolan. I klippet berättar de och några andra om hur eid är annorlunda i år. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Ingen gemensam bön och tomt i centrum – annorlunda eidfirande i Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

De flesta firar eid hemma med familjen så här i coronatider. Men några samlades ändå i Vivallaskolan där det bjöds på mat, fika och filmvisning – allt coronaanpassat. – Det är mycket med avstånd och tvätta händerna och sådant, säger 13-åriga Farhiya Mohammed.

Eid al-fitr avslutar fastemånaden ramadan och är en viktig högtid för muslimer.

– Under en normal eid brukar vi be tillsammans i moskén och det brukar komma några tusen. Sedan fortsätter många upp till centrum köper en dricka och är med varandra. Det är många man inte har träffat på länge, säger Khalil Mohammed, ordförande för Vivalla folkets hus.

40 personer åt gången

Det är föreningen Starka broar och Gemensam förening som ordnar firandet i Vivallaskolan. Under söndagen är det tre sittningar med 40 personer åt gången och långt avstånd mellan borden.

– Nu kan man inte hälsa på släktningar. Vi är hemma och firar själva, det är lite tråkigt därför kom vi hit, säger Zahra Mohamed.

I klippet hör du några av festdeltagarna om eidfirandet i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.