Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Prideparaden gick genom Örebro mot Stadsparken. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Därför tar RFSL inte över Pridefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Örebro Pride vill ha mer pengar för att kunna arrangera pridefestivalen 2019 och RFSL vill inte ta över den här gången. För lite pengar och kort om tid hotar festivalen i år.

Föreningen Örebro Pride får liksom tidigare år ett bidrag från kommunen på 125 000 kronor inför 2019 års festival. Men de pengarna anser föreningen inte räcker eftersom de inför årets festival ville anställa en person för att arbeta med projektet. Kommunen vill inte betala mer men kan tänka sig att samarbeta om andra saker.

– Vi är beredda att diskutera med Örebro Pride om det finns annat vi kan bidra med, om det finns aspekter som vi inte har tänkt på, säger kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S).

Örebro Pride ska nästa månad ta beslut om föreningen ska fortsätta existera eller inte, säger ordförande Anna Örenius. Först därefter tar de beslut om det blir en Pridefestival eller inte.

Kort om tid

RFSL, som får 50 000 kronor av kommunen, har diskuterat om de kan ta över ansvaret för arrangemanget men anser sig inte ha varken tid eller tillräckligt med pengar för att genomföra festivalen på så kort tid.

Tindra Svanberg, vice ordförande för RFSL i Örebro, menar att föreningen inte hinner planera och genomföra en Pridefestival 2019 – även om de får mer pengar.

– Vi tror inte att det finns bra möjligheter att arrangera en riktigt bra Pride i år med den tid och de förutsättningar som finns, säger Tindra Svanberg, vice ordföranden för RFSL.

Oklart 2020

Hur det blir med en Pridefestival nästa år är än så länge oklart men viljan för att ha en Pride är stark.

– Jag tror det finns mycket bättre förutsättningar för nästa år, säger Tindra Svanberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro Pride

Mer i ämnet