För en vecka sedan gick Livsmedelsverket ut och berättade att siken innehöll för höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. En del av den provtagna fisken innehöll halter av gifterna som var nästan dubbelt så höga som EU:s gränsvärden.
Påverkar hjärnan
Höga intag av dioxiner och PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, vilket bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, fortplantningsförmågan, hormonsystem och kunna orsaka cancer.
Äta sik högst 2-3 per år
Länsstyrelserna i Örebro, Jönköping, Östergötland och Västra Götalands län hänvisar till Livsmedelsverkets kostråd när det gäller hur mycket man kan äta. Livsmedelsverket råder barn och kvinnor i barnafödande ålder att äta sik högst 2-3 gånger per år. Om rekommendationerna följs bedömer länsstyrelserna att konsumtionen av sik inte utgör någon fara för hälsan.
Länsstyrelserna gör fler tester
Livsmedelsverkets dataunderlag ska nu genomlysas och kompletteras. Ytterligare undersökningar samt analyser kommer därför att utföras under sensommaren och hösten 2013.