Hesa Fredrik ljöd över länet – men inte i Grythyttan. Foto: TT

Inget ”Viktigt meddelande” i Grythyttan

Publicerad

Klockan tre i dag ljöd varningssignalen Hesa Fredrik, eller viktigt meddelande till allmänheten, över hela landet. Men i Grythyttan uteblev signalen.

De senaste åren har fler orter i landet utrustats med signalsystemet och Hällefors och Grythyttan är två av dem. Nyligen har de uppdaterats och ska numer gå att fjärrstyra och går på samma system som polisens kommunikationssystem, Rakel.

Under måndagen var det dags för Hesa Fredrik att ljuda över samhället, en testsignal av systemet som ska användas vid olika typer av farliga situationer. I Grythyttan var det dock tyst.

– Det visar sig att det nya systemet har ett fel med batterispänningen, så det måste fixas. Vi har en person som jobbar med det och han inväntar nya reservdelar innan han kan reparera systemet, säger Hasse Dahl, insatsledare på Bergslagens räddningstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.