Om ljusslingan inte är anpassad för utomhusbruk kan du riskera både elchock och bränder. Foto: SVT

Inspektören om julbelysning: ”Om du inte är helt säker – använd den inte”

Uppdaterad
Publicerad

Prydligt upprullat eller en ilsken härva som måste bändas upp? När det är dags att sätta upp årets julbelysning är det många som rotar fram den ur vinden eller garaget utan en tanke på om den faktiskt borde sättas upp.

På Elsäkerhetsverket i Kristinehamn har inspektör Morgan Wojcik några grundläggande tips för att stämningsljusen inte ska skapa elchocker eller bränder:

– Det viktigaste är att man kollar att plastöverdraget på kablarna inte blivit gammalt och sprött och spruckit, att kontakten sitter ordentligt fast och att man inte kan se någon koppartråd. Har man bara knölat ihop den över sommaren kan det ha blivit avbrott på kabeln.

Och är man det minsta osäker finns bara en sak att göra – inte använda belysningen!

Kläm inte sladdarna

Sen bör man inte heller dra slingor eller skarvsladdar så att de hamnar i kläm i dörrar, blir överkörda av bilar eller riskerar att bli osynliga under snön.

– Det kan gå illa när det är dags att skotta och man sätter en vass spade rätt i elkabeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.