Intakt fynd av 1300-talsgård vid soptipp

Uppdaterad
Publicerad

En 1300-talsgård har hittats vid utgrävningar utanför Örebro vid Atletippen. Arkeologer på plats vittnar om att fynden är över alla förväntan och att allt är väldigt intakt.

Arkeologerna visste genom röjningsrösen att platsen vid Atletippen kunde vara historiskt intressant, men att man skulle hitta en hel gård från tidiga medeltiden kunde man inte ana, och det kan vara en gård från så tidigt som 1300-talet.

Normalt brukade man bygga nya hus på samma plats, men här har det inte funnits nya bosättningar och det är genom de många fynden som arkeologerna kan vara så säkra på hur gammal platsen är.

På fyndplatsen ska det byggas en biogasanläggning, därför har det blivit bråttom att få klart utgrävningarna. En vecka till har arkelogerna på sig att hitta ytterligare spår av en annan tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.