Foto: SVT

Inte bara bönder i Ervalla

Uppdaterad
Publicerad

Ervallabygden består till ganska stor del av lantbruksmark och många tror att en majoritet av de som bor där är lantbrukare. Ja så säger myten.

Men i den bok Ervalla Hembygdsförening och Ervalla Bygdelag skrivit om Ervallabygden visade det sig att det bara vara sju procent av de som arbetar som är sysselsatta inom jord- och skogsbruk.

#Härborjag-teamet letade efter en av lantbrukarna i trakten och när vi träffade Lennart Hansson så trodde vi att han var en av de sju procenten.

– Jag driver jordbruk tillsammans med min fru och har 250 tackor och köttlamm, men för att överleva på jordbruket åker vi också till Örebro och jobbar, berättar Lennart.

Och det är hela 79 procent av Ervallaborna som pendlar ut till arbete. Främst till Örebro, Nora, Frövi och Lindesberg.

Det framkom också när man kartlade Ervallaborna. Vilka är de, var jobbar de och vad jobbar de med.

– En del siffror ha överraskat oss. Bland annat att så många pendlar härifrån, berättar Claes Lindblom, en av författarna till boken.

Ervalla i siffror

De största näringsgrenarna:

Vård och omsorg 17%

Handel 13%

Utbildning 12%

Tillverkning och utvinning 11%

Byggverksamhet 10%

Förvärvsarbetande i Ervalla 2013:

15% bor och arbetar inom området

79% arbetspendlar ut från området

6% saknar uppgift om arbetsställe

124 personer arbetspendlar in till området

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.