Kor har inget överseende med att bli mjölkade en timma senare. Foto: Karin Malmhav / TT

Inte lätt att ställa om till vintertid när man är ko

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var det dags att dra tillbaka klockan en timma till vintertid, eller normaltid som det heter. Men om man är ko bryr man sig inte om vad klockan är utan måste långsamt vänjas vid den nya tiden. Det vet alla mjölkbönder som kan få lirka i flera dagar.

Att vrida klockan tillbaka en timma som vi gjorde i helgen påverkar många människor, framförallt barn som kan ha svårt att anpassa sig.

Men för många mjölkbönder måste anpassningen tas stegvis flera dagar i förväg. Ko är nämligen känsliga vanedjur som inte kan titta på klockan och vänta när det är dags för mat och mjölkning.

”Kor vet när det är dags”

Lars-Erik Dahm i Sköllersta har haft mjölkkor i många år och vet hur viktigt det är att passa tiden.

– Det räcker att man kommer 20 minuter för sent till mat eller mjölkning så är det ett himla liv, berättar han. Kor vet direkt när man inte har hållit tiden.

Inför omställningen till vintertid gör de flesta bönder därför så att de flyttar tiden för utfodring och mjölkning en kvart eller en halvtimma i taget.

Problem när man har anställda

Att istället fortsätta att sköta djuran enligt kornas klocka är inte ett alternativ menar Lars-Erik.

– Det blir ju en ökad kostnad för den som har anställda och ber dem komma en timma tidigare till jobbet efter tidsomställningen. Jag vill inte heller behöva gå upp en timma tidigare, förklarar han.

Hämtningen av mjölken påverkar också.

– Idag är det lättare att få mjölkbilen att hämta på olika tider men förr var det klockan 9 som gällde – vare sig det var sommar- eller vintertid.

Föredrar normaltid året om

Men kor har inte heller någon förståelse för sommartid.

– Det brukar visserligen gå lite enklare men visst har det hänt att jag kommit ut i lagårn och alla legat och sovit. Då blir ett ett himla liv igen och risken är att de flyger upp och skadar spenarna när de trampar på sig själva.

Inget lätt liv alltså – vare sig för bonde eller ko.

– Jag skulle gärna se att det var vintertid, eller normaltid som det heter, hela året, säger Lars-Erik Dahm. Korna håller med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.