Inte mossigt med grönt på taket

Uppdaterad
Publicerad

När man ska lägga om tak på sitt hus handlar det i de flesta fall om tegel, plåt eller takpapp. Men något som blir allt populärare på taken är mossa och sedum. Örebro kommun har hakat på trenden.

I alla tider har människor odlat växter vid sina hus. Förutom att vi trivs när det är grönt omkring oss är det också hälsosamt. Växterna binder till exempel koldioxid som det finns mycket av i städer.

I samband med bomässan i Malmö 2001 lanserades tak som man klädde med mossa istället för tegel eller takpapp, något som blivit allt mer populärt.

– Största anledningen är den estetiska. Det är mycket trevligare att titta ut på ett sådant tak än på ett svart papptak. Sen har vi miljötänkandet också med mer växter i städerna, säger Fredrik Guldstrand, säljare Veg Tech.

Magasinera dagvatten

När det skulle byggas nytt på Mariebergsskolan i Örebro häromåret valde kommunen mosstak av flera skäl.

– En anledning är att vi har ett krav på lokalt omhändertagande utav dagvatten på våra tomter och i gröna tak får man den här magasineringen och fördröjningen av dagvattnet, säger

Örebro kommun har flera hus som man lagt mosstak på. Bland annat en förrådsbyggnad vid Naturens Hus och fler lär det bli enligt Margareta Wentzel.

Blöt skolgård

Enligt tillverkaren kräver mosstak inget mer än att taket under har ett tätt ytskikt. Mossan man lägger på är 5 centimeter tjock och väger 50 kilo per kvadratmeter. På Mariebergsskolan har man haft sitt mosstak i ett år.

– Det har väl blivit lite överraskningar eftersom vattnet absorberas och kommer först efter ett par dagar. Efter ett häftigt regn har det blivit ganska blött på gården, så nu har man fått avleda vattnet, säger Magnus Jonzon, rektor Mariebergsskolan Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.