Efter intrånget vid vattenreservoaren har flera prover tagits. Foto: Lovisa Blomberg / SVT

Intrånget i Svartås vattenreservoar anmält till Säpo

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett intrång i Svartås vattentorn har nu händelsen anmälts till flera myndigheter, bland andra Säkerhetspolisen.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här, det måste vi, säger Per Hilding, säkerhetssamordnare i Degerfors kommun.

Degerfors kommun har vidtagit en rad åtgärder för att komma till botten med vad det är som har hänt vid vattenreservoaren i Svartå.

– Vi hoppas att det inte var medvetet att någon bröt sig in, att det kanske var någon äventyrslysten upptäckare som trodde att det var ett bergrum, säger Per Hilding.

Anmält till Säpo

Degerfors kommun har gjort en anmälan till både polisen och Säpo – samtidigt som de via ett kommunikationssystem som de delar med hela Region Örebro försöker försäkra sig om att det inte handlar om någon riktad aktion.

– Nu väntar vi på indikationer på att vattnet är drickbart, så vi kan gå vidare och se hur vi kan undvika det här i fortsättningen.

Luktade och smakade

Tony Kölborg, enhetschef på VA i Degerfors kommun var en av de första på plats efter upptäckten att grinden och locket till vattenreservoaren var uppbrutet.

De eller den som tagit sig in på området har också brutit upp luckan till vattenreservoaren. Foto: Lovisa Blomberg / SVT

– Vi gjorde en bedömning genom att lukta och smaka på vattnet. Därefter gick vi för säkerhets skull ut med kokrekommendationer, säger Tony Kölborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer