• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikard Södergren från Hopajola gjorde sitt första besök vid Södra Brunnsjön i Lindesbergs kommun i samband med invigningen av en mer tillgänglig naturskön plats. Hör honom berätta i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Invigning vid natursköna Södra Brunnsjön – platsen nu mer tillgänglig

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen invigdes ännu en sträcka som gjorts mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Nu kan fler personer ta sig ner till den natursköna Södra Brunnsjön i Lindesbergs kommun där femte etappen av Bergslagsleden passerar.

Rikard Södergren från Hopajola var med vid tisdagens invigning, när regionrådet Irene Lejegren (S) inte som brukligt klippte, men väl skar det blågula bandet. Strax innan hade han hunnit ta en provtur på den några hundra meter långa sträckan från parkeringen ner till vindskyddet.

– Det är en jättefin plats. Och det var en fin upplevelse och lätt att rulla ner. Det är trevligt att man med rullstol kan komma ner till sjön och få komma ner till naturområden, säger han.

Möjligt att övernatta

Längs sträckan finns en handikappanpassad toalett och vindskydden vid strandkanten är väl tilltagna och anpassade för att den som vill ska kunna övernatta.

Södergren arbetar tillsammans med kommuner, länsstyrelsen och regionen för att ge sina synpunkter så att fler kan få möjlighet att få naturupplevelser. Just vid vindskyddet kunde han bidra med en kommande förändring.

– Den här fastmonterade klyvyxan ska vi kapa med en halvmeter, så att även den som sitter i rullstol ska kunna klyva ved, berättade
Johan Karlström, utvecklingsledare för Bergslagsleden vid Region Örebro län när han förevisade vindskyddet för de som samlats.

Kan bli fler platser

Kostnaden för anpassningen vid Södra Brunnsjön har landat på cirka 700 000 kronor. Sedan tidigare har Göljestigen vid Frösvidal tillgänglighetsanpassats och det kan bli aktuellt med fler platser i framtiden, om pengar skjuts till.

– Vi ser ett behov, absolut, säger Karlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer