Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var det som gjorde att jag började läsa.” Hör Isabelle Sandberg berätta om booktok trenden. Foto: Leonora Toplica/SVT

Isabelle om tiden innan booktok-effekten: ”Läste inga böcker”

Uppdaterad
Publicerad

Bokrean är igång och något som märks av är den enorma försäljningen av virala böcker från sociala medier, så kallade ”booktok” – trots att de inte är på rea.

– Vi har sålt flera booktok böcker och sålde precis slut på en ny titel, säger Mathilda Litzell, som jobbar på en bokhandel i Örebro.

Fenomenet ”#booktok” exploderade under våren 2021 och går ut på att kreatörer tipsar, recenserar eller visar sin reaktion efter att ha läst en bok. Böckerna blir ofta virala och lockar andra att läsa dem.

Det är framför allt unga som lockats till att börja läsa.

– För två år sedan läste jag inga böcker alls. Booktok gjorde mig mer intresserad av att läsa och nu är jag uppe i 20 lästa böcker, säger Isabelle Sandberg.

Starta klippet för att se hur #booktok ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.