Isak Eliasson från Örebro är en av personerna med personlig erfarenhet av testikelcancer som stöttar kampanjen Kolla bollarna. Foto: Privat

Isak fick testikelcancer – nu vill han varna andra

Uppdaterad
Publicerad

– Dödsångesten ligger fortfarande och pyr, säger Isak Eliasson från Örebro, som fick testikelcancer som 24-åring. Nu uppmanar han andra unga män att undersöka sig – så att sjukdomen upptäcks i tid.

Det var sommar och fint väder. Isak skulle åka på semester, när han en dag upptäckte knölen i ena testikeln.

– Människor reagerar ju väldigt olika när de upptäcker att något är fel. En del sticker iväg och kollar upp vad det är direkt, medan andra förnekar. Sådan var jag. Jag åkte på semester först, säger Isak.

Knölen var kvar

När han kom hem var knölen kvar. Testikeln gjorde ont och ömmade. Isak gick till ungdomsmottagningen, fick diagnosen klamydia och antibiotika utskrivet. Två månader senare gick han till vårdcentralen eftersom ungdomsmottagningen var stängd, och blev omedelbart skickad på ultraljud. Tumören upptäcktes och det blev snabbt operation.

– I bästa fall är det klart så, man behöver inte göra mer. Men i mitt fall hade cancern spritt sig, säger Isak.

Då, menar han, började mardrömmen på riktigt. Det blev bukoperation och cellgifter i månader innan cancern bedömdes vara borta.

– Jag låg på en avdelning med människor som var mycket äldre än mig och som var väldigt sjuka. Det var otroligt jobbigt.

Fick testikelprotes

Idag har Isak ett stort ärr på magen och en testikelprotes i silikon.

– Man kan välja själv om man vill ha protes eller inte. För mig är det viktigt. Jag har redan ett stort ärr och protesen gör att jag inte känner mig så annorlunda.

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga män, och under april månad driver föreningen Ung Cancer den nationella kampanjen ”Har du pung?”.

Kolla bollarna

I veckan har hundratals cyklister i Örebro fått röda sadelskydd med uppmaningen ”Kolla bollarna”. Isak är ett av affischnamnen – med ett enkelt budskap till andra unga män: undersök dig själv en gång i månaden.

– Det är inte alls svårt. Man kan ställa sig i duschen och undersöka om pungen ömmar, och om man hittar förhårdnader. Hittar man något konstigt ska man kontakta vården direkt och inte vänta som jag gjorde. Då behöver det inte bli så stora ingrepp eller så tuffa behandlingar.

Tiden är A och O. Hittas sjukdomen i tid blir de allra flesta friska.

Uteslut cancer

– Just när man är ung är det viktigt att vården utesluter cancer, och inte tar för givet att det är en könssjukdom. Själv kände jag ju smärtan före knölen och trodde inte att det var så farligt.

Efter avslutad behandling fick Isak gå på kontroll var tredje månad. Nu tar han blodprov en gång i halvåret, och går på röntgen en gång om året. Han pluggar till pyskolog igen, efter ett uppehåll, och har framtidsplaner samtidigt som han försöker leva här och nu.

– Man blir väldigt medveten om livets ändlighet. Planer är bra, men inte bara såna som ligger långt fram. I höst åker jag till exempel till Hong Kong och pluggar.

Dödsångest

Isak vill inte hymla. Cancern har ställt tillvaron på ända. Och även om han mår fysiskt bra så ligger dödsångesten där och pyr, under ytan.

– Den ångesten lämnar aldrig riktigt hjärnan, så är det. Den är en del av min vardag nu, men jag går inte omkring och mår dåligt av den varje dag. Den hjälper mig att tänka på och komma fram till vad jag verkligen vill göra med mitt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.