Foto: Shane Macomber/TT

Hundar får köldkramp i iskylan

Uppdaterad
Publicerad

Tänker du lite extra på vad du klär på dig nu när det är riktigt kallt ute? I iskylan kan även våra fyrbenta vänner vara i behov av extra kläder för att må bra.

– Vi märker av att folk kommer in och behöver extra täcken, att deras hundar har köldkramp och haltar. Det är viktigt att man klär de djur som behöver, men vi har ju olika individer med olika mycket päls och förutsättningar. Vissa kan ju ha skador som gör att de behöver extra skydd, säger Charlotte Gahm, certifierad hundfysioterapeut i Örebro.

Slutsålt i butiken

De senaste dagarna har det varit strykande åtgång på skor, salvor och täcken för hundar i djurbutiken där hon jobbar. Hur vet man då om ens hund är i behov av extra kläder?

– Oftast märker man att hunden skakar lite mer. Det är egentligen ingen fara, utan det är så de värmer upp sig. Problemet blir när de börjar halta för att de har kramp eller spruckna tassar.

Viktigt att hålla koll

Kylan verkar stanna kvar ett tag till och det Charlotte Gahm påpekar att det är viktigt att vara uppmärksam när man är ute.

– Det är viktigt att hålla lite koll på hunden ifall den beter sig annorlunda, då kan det vara läge att göra något.

Måste man ha täcken och skor till hunden?

– Det behöver man inte, men jag tycker att man bör ha det om man ser att hunden påverkas av kylan, så att de inte får problem. Men går man kortare sträckor och anpassar promenaden så ska det inte vara några problem.

– Vill hunden vända tillbaka efter en bit så tycker jag inte man ska slita med dem. Istället för långa promenader kan man försöka träna hjärnan på dem så de blir trötta på det sättet istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.