Regionen säkerställer inte att sjukhuset har disponibla vårdplatser utifrån det faktiska behovet, det slår IVO fast i ett beslut. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

IVO riktar kritik mot USÖ – efter tillsyn av vårdplatser och bemanning

Uppdaterad
Publicerad

Brister i vården på Universitetssjukhuset i Örebro medför risk för allvarliga vårdskador. Det konstaterar IVO i ett kritikbeslut mot Region Örebro län.

Fokus i tillsynen har varit patientsäkerheten, med fokus på vårdplatser och bemanning.

Efter uppgifter om en ansträngd personal- och patientsituation, inledde IVO en tillsyn av akuten på USÖ sommaren 2021.  Granskningen gick sedan över till att ingå i en nationell tillsyn av sjukhusvården i landet.

Det som IVO granskat på USÖ, är risker för patientsäkerheten på grund av vårdplatsbrist och brister i bemanning inom somatiska specialistsjukvården. I sitt beslut slår tillsynsmyndigheten fast att regionen inte säkerställer att sjukhuset har tillräckligt med vårdplatser efter behovet.

-Bristen har medfört att patienter som vårdas på akutmottagningen riskerar drabbas av vårdskador och allvarliga vårdskador, det är naturligtvis mycket allvarligt, säger Marie Åberg, som är ansvarig för tillsynen.

Patient avled

Eftersom patienter inte alltid får sina behov av tillsyn, omvårdnad, läkemedel och näring tillgodosedda, medför detta en risk för allvarliga vårdskador. I samband med granskningen har IVO begärt in avvikelser och anmälningar som visar på händelser där patienter utsatts för risker till följd av bristerna.

– Det var en patient som missades på grund av en hård belastning på akuten i samband med en överlämning, patienten övervakades inte utan hittades kraftigt försämrad och avled till följd av detta.

I den nationella tillsynen mot vården med fokus på bemannings och vårdplatser, har det hittills fattats beslut i närmare tio fall, och mot samtliga dessa, inklusive Region Örebro län, har det riktats kritik. Regionen ska nu redovisa vilka åtgärder man vidtagit eller planerar för att komma tillrätta med bristerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer