Paula Barton, Michael Neumann och Irmeli Stenman i föreställningen Ja så vi leva! Foto: Peter Comstedt/SVT

”Ja så vi leva!” en föreställning med vanliga människor

Uppdaterad
Publicerad

För ett år startade skådespelaren Eva Ahremalm och storytellern Maria Sedell ett gemensamt projekt som nu snart når sitt slutmål. En föreställning om och med vanliga människor som berättar om sina liv.

Eva Ahremalm kommer från teater och Maria Sedell från berättarvärlden och idén om berättande på scenen utmynnade i föreställningen ”Ja så vi leva!” En föreställning om och med vanliga människor som berättar om sina liv.

– Grundtanken var att hitta en mångfacetterad grupp, berättar Eva Ahremalm, regissör. Vi är ju så segregerade på många sätt idag. Yrkes, ålders och etniskt.

Det är både män och kvinnor mellan 20-97 år som medverkar. Dom har alla olika bakgrund och livsöden. Och det är delar av dessa livsöden som man får ta del av i föreställningen.

Många med utländska rötter

Maria och Eva gjorde många djupintervjuer med tänkbara deltagare och blev överraskande av hur många som har någon typ av utländsk bakgrund.

Tre av dom medverkande som SVT träffade är Paula Barton, Michael Neumann och Irmeli Stenman.

– Min morfar kom från Tjeckien.

– Jag är född i Berlin.

– Ursprungligen kommer jag från Finland.

Eva Ahremalm och Maria Sedell berättar:

– Vi hade svårt att hitta någon som var ur-örebroare och vem är egentligen ur-örebroare. Många är ju födda här men har kanske föräldrar som, en eller båda, kommer från ett annat land.

Olika livsöden

Det är också väldigt olika livsöden publiken får höra om. En man har varit i ett djupt missbruk och suttit i fängelse. En kvinna har haft ett långt liv, hon är 97 år och några är väldigt unga och i starten av sitt liv med alla drömmar och förväntningar. En kvinna är läkare och har Parkinson. En blandning av vanliga människor med vanliga liv.

Eva Ahremalm avslutar:

– Och det finns ju inga vanliga liv. Det är ju det som är så mäktigt för alla dom här autentiska berättelserna blir ju mer spännande än om man försöker hitta på.

Föreställningen har premiär fredag den 6 november och spelas även den 7, 12, 13 och 14 november på Kulturhuset i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.