Arkeolog Martin Edlund visar Nalaviberg-Broby gravfält, där de skadade gravarna som nu ska undersökas finns. Foto: Lena Brättorp/Privat

Järnåldersgravar skadade – nu ska föremålen i dem räddas

Publicerad

Flera av de mer än 200 gravarna har påverkats av trafiken som passerar området. Nu ska Örebro läns museum, med hjälp av medel från Länsstyrelsen, undersöka de skadade gravarna.

Det handlar alltså om en arkeologisk undersökning som ska göras på gravfältet från järnåldern, som ligger i Viby utanför Hallsberg. Tidigare undersökningar har visat att gravarna innehåller brända ben, keramik från kärl och dräktföremål.

– Det här är en räddningsundersökning, kan man säga. Det är gravarna längst ut på gravfältet som blivit skadade så nu vill vi rädda de föremål som kan finnas i dem, säger Martin Edlund, arkeolog på Örebro läns museum.

Skadade av trafiken

De gravarna som blivit skadade ligger nära en väg och en korsning. Nu vill man alltså undersöka gravarna för att sedan ta bort dem.

– De har genom åren blivit påkörda, men skador har också uppstått efter hand av trafiken som passerar på vägen intill, säger Martin Edlund.

Kan finnas annat under gravarna

Han har goda förhoppningar om att hitta fina föremål i gravarna, som är från 500-talet till 1000-talet. Martin Edlund hoppas också att undersökningen ska kunna ge lite klarhet i vad området Nalaviberg-Broby användes till innan det blev ett gravfält.

– Det finns indikationer på bland annat brandgropar, vilket kan tyda på att kroppar kremerats där eller att det kanske funnits en äldre boplats där tidigare.

För den nyfikne finns möjlighet att besöka gravfältet och utgrävningarna under slutet av september under någon Örebro läns museums guidade turer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer