Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Tommy Henningsson (S), ordförande för stiftelsen NJOV, hur de ser på veteranjärnvägens framtid. Foto: Emil Nylén Danielsson

Järnvägsägarna: Vill att ångloken ska fortsätta rulla i Nora

Publicerad

Ångloken ska fortsätta att rulla på den gamla veteranjärnvägen mellan Järle och Nora. Det är i varje fall vad stiftelsen som äger spåren vill. Men exakt vad som kommer att hända är fortfarande oklart.

Beskedet att föreningen Nora Bergslags Veteran-Jernväg (NBVJ) väljer att avveckla sin ångtågsverksamhet kom som en överraskning för stiftelsen NJOV, som äger de gamla spåren.

Att stiftelsen och föreningen har haft en långdragen konflikt om finansieringen är ingen hemlighet. Men att det skulle gå så långt som att NBVJ kastade in handduken, det förvånar NJOV:s ordförande Tommy Henningsson (S).

– Vi blev lite ställda. Det är bekymmersamt att vi nu inte har någon samarbetspartner, säger han.

Vill att tågen fortsatt ska rulla

I nuläget är det oklart exakt vad som kommer att hända med järnvägen. Tommy Henriksson ska nu sammankalla styrelsen för att diskutera hur de ska gå vidare ur situationen som nu har uppstått. Men ambitionen är att ångloken fortsatt ska trafikera järnvägen.

– Men vi behöver också titta på vilket regelverk som gäller i en sådan här situation när en hel styrelse ställer sina platser till förfogande. Hur ägarskapet ser ut osv. Det behöver vi gå igenom, menar Tommy Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.