I området Bruket i Degerfors där Annika Gren Persson bor har det de senaste veckorna härjat ett stort vildsvin. I måndags natt lyckades hon få en bild av den stora grisen. Foto: Privat / SVT

Jättevildsvin härjar i Degerfors: ”Såg ut som lilla kriget på gatan”

Uppdaterad
Publicerad

En stor vildsvinsgallt härjar sedan någon vecka tillbaka i bostadsområdet Bruket i Degerfors. Den stora grisen skrämmer boende i området, som nu hoppas på ett beslut om skyddsjakt.

Det var i måndags natt som Annika Gren Persson väcktes av sin man. Hon hade hört om det stora vildsvinet, och sett det förut. Men hon har ändå inte riktigt trott på det.

Men när hon och maken gick ut för att titta så stod det där och rotade i grannens soptunna.

– Då blev jag varse om att det är ett jättestort vildsvin, ungefär 150 till 200 kilo.

Annika och hennes man gick ut och skrek för att försöka skrämma bort galten från soporna och få den att lämna området.

– Vi ville få bort den, men den kom bara tillbaka. Det såg ju ut som lilla kriget här på hela gatan.

Det stora vildsvinet står och äter ur Annika Gren Perssons grannes soptunna. Foto: Privat

Lockats in av mat

Johanna Månsson Wikland är vilthandläggare på Länstyrelsen Örebro Län. Hon tror att vildsvinet kan ha lockats in i Bruket i jakten på något gott att äta.

– Och så har den förstått att i soptunnor kan det finnas goda saker och då lärt sig att välta dem och leta vidare efter mat. Det är min gissning, säger hon.

Vill se skyddsjakt

Huruvida det kan bli aktuellt med skyddsjakt eller inte vill Johanna Månsson Wiklund inte gå in på. Det är i första hand kommunen som beslutar om det.

– Snart blir det ju också lovligt att jaga vildsvin och då kan man ju försöka att ta bort det vildsvinet om man vet vilket det är.

– Vi hoppas det ska bli skyddsjakt och att den ska bli skjuten, säger Annika Gren Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.