Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träningens huvudfokus ligger på motorik och rörlighet. Hör Jesper och Måns berätta mer i klippet. Foto: Jonas Fiskaare /SVT.

Jesper och Måns vill sprida mer glädje med träning

Uppdaterad
Publicerad

Kompisarna Jesper Henricson och Måns von Stedingk upptäckte att träningsutbudet för personer med intellektuell funktionsnedsättning hade en del brister. Det blev startskottet för deras träningskoncept Busenkelt. SVT hängde med till gruppboendet Rasmusbyn utanför Nora – under ett svettigt och fartfyllt träningspass.

– Målet med träningen är att det ska vara glädjefyllt och vi fokuserar mycket på motorik och rörlighet, säger Måns von Stedingk.

Han var den som först kläckte idén, när han pluggade folkhälsa och läste en avhandling som riktade in sig på träningsvanor för personer med autism. Därefter tog han kontakt med Jesper, som till vardags är personlig tränare och som fick ansvara för att ta fram ett träningsprogram.

Vill forsätta växa

Till en början var tanken att de skulle rikta in sig på barn med olika funktionsnedsättningar, men snabbt utökades verksamheten till att även innefatta träning för vuxna. Under den gångna hösten har de besökt såväl skolor som olika gruppboenden.

Och nu är tanken att de ska växa.

– Att få hålla på med det här är en dröm vi har och vi vill bara få komma ut till så många som möjligt, säger Jesper Henricson.

Starta klippet för att höra hur Mira, som bor på gruppboendet Rasmusbyn, upplever träningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.