Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Entrén vid Kumlaanstalten. Foto: Louise Gustavsson/SVT

JO riktar stark kritik mot Kumlaanstalten

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, riktar stark kritik mot Kumlaanstalten efter anmälningar som kommit in från intagna från början av februari i år. I anmälningarna beskriver de intagna bland annat att de varit inlåsta i delade celler i upp till 20 timmar per dygn i samband med en renovering på anstalten.

– Jag bedömer att förhållandena på avdelningen är mycket påfrestande. Under vissa förutsättningar skulle behandlingen av de frihetsberövade personerna framstått som närmast omänsklig, säger justitieombudsmannen Katarina Påhlsson i ett pressmeddelande.

Extrasängar på skrivborden

Det är i den så kallade Fenixbygganden på anstalten som renoveringen har pågått. Kritiken som riktats från de intagna handlar bland annat om att de celler som finns i byggnaden är utformade för en person. Under renoveringen har de dock varit dubbelbelagda, genom att extrasängar placerats på skrivborden. En provisorisk lösning som ska ha rått i många år.

Under renoveringen ska även höga ljudnivåer uppstått och möjligheterna att ha fått sin utomhuspromenad ska ha varit begränsad.

Kriminalvården: Platsbristen orsak

– Vi ser allvarligt på kritiken, säger Susanne Wedin, direktör för Kriminalvårdens avdelning för anstalt, häkte och frivård.

– I grund och botten handlar det här om en väldigt svår platsbrist i kriminalvården. Under normala omständigheter hade vi naturligtvis flyttat på de intagna och genomfört renoveringen när avdelningen var tom, men det har inte gått att göra nu med den höga beläggning som vi har.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.