Under veckan öppnar flera arbetsplatser för funktionshindrade som följer med en dag. Det kallas jobbskuggning. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jobbskuggning – modig metod för att öka mångfalden

Publicerad

Att få följa med och ”skugga” en handledare på en arbetsplats har visat sig vara ett bra sätt för personer med funktionshinder att komma ut på arbetsmarknaden. Men det krävs mod från både deltagare och arbetsgivare.

Det låter som en enkel sak. En dag eller en halv dag får personer med funktionsnedsättning komma ut på en arbetsplats och följa en person på jobbet. Men på Stiftelsen Activa som denna vecka arrangerar ”jobbskuggning” vet man att det krävs en hel del mod.

– Man ska komma i tid, ta med en matlåda, åka buss och titta folk i ögonen, förklarar Danilo Barrera Glader på Activa. Bara det kan vara en rejäl utmaning. De flesta är dock så motiverade att de svarar upp mot kraven.

Försöker matcha deltagare med arbetsplatser

En lika stor utmaning är det att få arbetsgivare att känna sig trygga med att ta emot en person med funktionshinder.

– Om det behövs följer vi med ut på plats om antingen deltagaren eller handledaren vill, förklarar Danilo. Vi försöker också matcha så att deltagarens önskemål och färdigheter ska stämma med arbetsplatsens. Till exempel hade vi en kille som var väldigt intresserad av golf som fick följa med ut på en golfbutik. Man kan lugnt säga att alla blev nöjda.

Bra sätt att öka mångfald

På många arbetsplatser upptäcker man enligt Danilo också vilken tillgång det är att få arbeta ihop med någon som har ett funktionshinder.

– Många säger efteråt att arbetet blivit mer kreativt och innovativt när man får börja tänka på vilka hjälpmedel det finns på arbetsplatsen och hur man löser problem på ett nytt sätt. Det är definitivt ett bra sätt att öppna ögonen för mångfald på arbetsplatserna.

Krävs modiga arbetsgivare

På Activa hoppas man nu att fler arbetsgivare ska få upp ögonen för de resurser som finns bland funktionshindrade. Syftet är att jobbskuggningen på längre sikt ska kunna leda till fasta jobb, något man har haft flera goda exempel på.

– Alla har rätt att arbeta med rätt stöd men det krävs arbetsgivare som är modiga och innovativa. I gengäld får man anställda som är mycket motiverade på jobbet.

Stiftelsen skapar möjlighet för människor med funktionsnedsättning att utvecklas i sin egen takt efter sina egna förutsättningar.

Syftet är att få fler i sysselsättning genom jobb, utbildning eller andra projekt.

Utbildningarna kan skräddarsys efter utbildningsbehov och genomföras på olika platser.

Jobbskuggning genomförs under en vecka i samband med europeiska ”Job Shadow Day”. Den går ut på att ge personer med funktionsnedsättning, arbetshinder eller som på annat sätt har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden möjlighet att få följa verksamheten på en arbetsplats utifrån egna önskemål.

Samtidigt uppmärksammas arbetsgivare och anställda på arbetsplatserna att man kan tänka i nya banor när det gäller rekrytering

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.