På torsdagen föreläste Kajsa Bergqvist för eleverna vid Idrottsgymnasiet i Örebro. Foto: SVT

Kajsa Bergqvist föreläste om idrott och hbtq

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen fick Virginska gymnasiets idrottselever ta del av en föreläsning om hbtq och idrott med före detta höjdhopparen Kajsa Berqvist.

Hundratals elever samlades under eftermiddagen för att lyssna till Kajsa Bergqvists föreläsning, men fick också möjligheten att ställa frågor.

– Vi har jobbat i en vecka där eleverna fått förbereda frågor som vi sedan sammanställt, säger Håkan Ågren, som är rektor.

Dagens samtal, om hbtq och idrott, är en del i gymnasiets arbete med att bygga en miljö där eleverna känner sig sedda, lyssnade till och respekterade som individer.

– Samhället går framåt, men i manliga lagsporter finns det en tabu kring det här. Det finns inga öppet homosexuella män som spelar fotboll, hockey eller handboll i högsta divisionerna. Det finns säkert men de känner kanske att de inte kan leva öppet med det, säger Kajsa Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.