Kallades för ”tomhylsan”

Publicerad

När Sten Tolgfors utsågs till försvarsminister i september 2007 uppmärksammades att han vägrat bära vapen och i stället fullgjort vapenfri tjänst.

När han ansökte om vapenfri tjänst hänvisade han till sin religiösa övertygelse och att han var aktiv i Svenska Missionskyrkan. Men som försvarsminister sa han att han ändrat inställning till väpnat försvar eftersom han sett några foton på massakrerade lik i Irak.

Men att han varit vapenvägrare sågs inte med blida ögon av Försvarsmakten. Enligt hans företrädaren Mikael Odenberg fick Tolgfors öknamnet TOMHYLSAN inom militära kretsar. Det är ett nedsättande uttryck för någon som är vapenvägrare.

En enkät som Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot gjorde 2008 bland lokala partiordföranden för de fyra alliansparterna visade att Tolgfors var den mest impopuläre ministern i regeringen.

Planerna på att Sverige skulle hjälpa till att bygga en vapenfrabrik i Saudiarabien i utbyte mot industriorder till svenska företag blev början till slutet för Sten Tolgfors som försvarsminister.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin anmälde Tolgfors till konstitutionsutskottet i början på mars i år och efter det har media avslöjat en rad uppseendeväckande detaljer i Saudiaffären valde Sten Tolgfors på torsdagen att avgå som försvarsminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer