Foto: SVT

Källaren full av skräck

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska författaren Stephen King har en av sina mest hängivna efterföljare i Örebro. Hans-Åke Lilja driver en av världens största fan-sajter om skräckförfattaren.

– Jag får mejl från hela världen som kommentarer och skickar nyheter som jag kan publicera, säger Hans-Åke.

Hans-Åke Lilja har byggt upp sitt eget arkiv med böcker och filmer om och av den amerikanska skräckförfattaren Stephen King i ett källarrum i villan i Örebro. Här kan han ägna sig åt sitt intresse i fred. Fascinationen för skräcklitteratur delar han med tusentals världen över.

– Det kan nog vara en verklighetsflykt för vissa. Det händer så mycket hemskt i världen, så det kan vara skönt att få läsa om det sådant här på ett kontrollerat sätt.

Böckerna kritiserade

Stephen Kings böcker har kritiserats för att vara för bestialiska. Efter en uppmärksammad skolmassaker drog författaren tillbaka sin bok Rage med samma tema. Mördaren ska bland annat ha förvarat ett exemplar av boken i sitt skåp i skolan.

– Jag tror att de som begår sådana här brott skulle göra det ändå. Jag tror det ligger annan problematik bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.