Vuxna var med och tjuvlyssnade när barnen fick höra riktig kammarmusik. Foto: Monika Bruhn /SVT

Kammarmusik för barnens skull

Uppdaterad
Publicerad

Inom ramen för ett treårigt projekt med mångfaldsfokus var det på söndagen dags för en riktigt ung publik att få möta kammarmusik. Kvartetten ”Sexton strängar” återgav historiska harmonier för uppmärksamma små öron.

– Vi har ju haft konserter i många år för vuxna människor, men nu blir det för barn och unga och det känns jätteroligt att kunna erbjuda dem klassisk musik, säger Linn Elvkull, ordförande i Örebro kammarmusikförening.

Kvartetten ”16 strängar” väckte barnens intresse under söndagens konsert i Örebro. Foto: Monika Bruhn /SVT

”Det var bra”

Det är första gången som de ordnar en konsert för barn. I konserten ”Tjena känslor” i Betlehemskyrkan bjöds det på söndagen på både klassisk och modern musik när kvartetten ”Sexton strängar” blandade och gav för små nyfikna öron.

– Det var bra. Man fick dansa, sjunga och göra saker, säger sexåriga Selma Elverskog.

Selma Elverskog, 6 år, gillar kammarmusik. Det upptäckte hon på söndagen. Foto: Monika Bruhn /SVT

Nakenbad

Att något väcktes hos barnen gick inte att ta miste på. De lyssnade andäktigt. Och blandningen av gammalt och nytt vävdes samman med rörelser och allsång i den 35 minuter långa konserten. Bachs ”Air”, Vivaldis fyra årstider och temat till filmen Frost blandades med musik om att bada nakna på Sergels torg.

– Det är viktigt att de hittar den här klassiska musiken som har så många mer bottnar och djup än vad man kanske hör på radio varje dag och att de få se de här instrumenten, säger Linn Elvkull.

Linn Elvkull, ordförande Örebro kammarmusikförening. Foto: Monika Bruhn /SVT

Fick mersmak

Och nog väcktes inspiration till liv. Selma hade fått ett och annat att fundera över när konserten var över. Hon kunde absolut tänka sig att gå på en liknande konsert igen.

Vad skulle du vilja att de spelade för musik då?

– Fin musik, som är lugn så det känns som man blir avslappnad och lugn så att man nästan somnar.

Skulle du vilja spela något instrument i framtiden?

– Fiol, säger Selma Elverskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.