En av kampanjbilderna som ska sättas upp i Karlskoga. Till höger är en bild från reningsverket i Aggerud där mängder med skräp rensas bort ur avloppsvattnet. Foto: Karlskoga kommun

Kampanj ska stoppa nedspolningen av skräp i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Tops, bindor, kattsand och godispapper. Varje år spolas 75 ton skräp ner i avloppsystemet i Karlskoga. Nu går tre aktörer ut med en kampanj för att stoppa nedspolningen av skräp.

Kampanjen sker i samband med Världsvattendagen, som infaller på onsdagen. Tanken är att upplysa om att beteendet leder till problem – och förändra det.

Klisterdekaler med budskap kommer till exempel att sättas upp på kommunala toaletter i Karlskoga.

– Felspolningar ger inte bara besvärliga stopp i avloppsrören, det förstör dyrbar utrustning i reningsverket och förorenar vattnet i Möckeln och andra vattendrag, säger Peter Jarl, marknads- och kommunikationschef på Karlskoga Energi & Miljö i ett pressmeddelande.

Karlskogahem och Karlskoga kommun står också bakom satsningen.

Hårstrån och hushållspapper hör till sådant som kan leda till stopp i avloppet.

I klippet nedan kan du se skillnaden på hur hushållspapper och toapapper reagerar i vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se skillnaden mellan hur hushållspapper reagerar i vatten, jämfört med toalettpapper. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.