Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Viuhko Lidner på Maria ungdom i Örebro varnar för användandet av lustgas som rusningsmedel Foto: SVT

Maria ungdom varnar för missbruk av lustgas: ”Kan bli stora nervskador”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt mer populärt att använda lustgas som berusningsmedel bland ungdomar i Sverige. Att få tag i lustgas är dessutom inte svårt då gasen inte är olaglig att inhandla.

Enligt personalen på beroendekliniken Maria ungdom i Örebro har patienter berättat att de kommit i kontakt med lustgas i bland annat festsammanhang.

– Lustgas är relativt billigt och verkar roligt och ofarligt på ytan. Men det vi vet är att det kan bli stora nervskador och olika typer av skador i hjärnan. Vi rekommenderar att man inte sysslar med den här drogen, säger Lisa Viuhko Lidner, legitimerad hälso- och sjukvårdskurator på Maria ungdom i Örebro.

Maria ungdom

Du som är mellan 13 och 25 år och har problem med alkohol eller droger kan få hjälp och stöd på Maria ungdom mottagning. Stöd erbjuds även till närstående samt till dig som känner oro för en ung människa i din omgivning. Du kan ringa anonymt och ställa frågor: telefon 019-6029740

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.