Dennis Hasselquist professor i ekologi Foto: Anders Nord / SVT

Fågel kan lösa åldrandets gåta

Uppdaterad
Publicerad

Det är med hjälp av trastsångarna i Kvismaren och 25 miljoner från Europeiska Forskningsrådet som lundaforskaren Dennis Hasselquist hoppas ska ge svaret på åldrandets gåta.

Han har upptäckt att trastsångares telomerer eller med ett annat ord kromosomändar förkortas snabbare hos fåglarna som har en mildare form av malaria än hos de friska. Och det har visat sig att de smittade fåglarna bara lever hälften så lång tid som de friska.

TV: Se hela inslaget här

– Man ser inte att de är sjuka. De sitter inte och hänger på en kvist utan de är lika aktiva som de friska. Men till slut dör de när telomererna har blivit för korta, säger Dennis Hasselquist.

Kromosom Foto: Robert Andersson / SVT

Knäckfrågan i åldrandeprocessen

Eftersom det ännu inte är bevisat att telomerförkortning gör att man åldras och dör vill han ta reda på om det är telomererna som orsakar åldrandet eller om de bara avspeglar åldrandeprocessen.

– Det är knäckfrågan i åldrandeforskningen idag, säger Dennis. Vi hoppas med de här pengarna kunna ge ett litet bidrag till den forskningen.

Trastsångarbo Foto: Anders Nord / SVT

Unikt material

Det är ett unikt material som Dennis Hasselquist har. Under 35 år har han följt trastsångarna i Kvismaren och tagit blodprover som han nu kan använda i sin forskning.

Inte bara vad orsaken till åldrandet är utan även hur autoimmuna sjukdomar som MS och diabetes typ-1 uppkommer. För han har också sett att trastsångare som har en lätt infektion drar ner på tempot när immunförsvaret drar igång för att häva infektionen.

Dennis Hasselquist professor i ekologi Foto: Anders Nord / SVT

– Om man injicerar ett litet ämne som sätter fart på deras immunförsvar så tar de det lite lugnare även om de ytligt sett ser ut att vara friska, säger Dennis. Det tyder på att det kan leda till problem att ha igång immunförsvaret om man samtidigt stressar eller jobbar hårt. Man skall vara lite försiktig när immunförsvaret går igång och inte köra något annat system i kroppen samtidigt som också sliter på kroppen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.