Postnord sköter inte längre transporterna till och från Östersunds sjukhus. Foto: Tomas Oneborg / TT

Känsliga blodprover skickades med Postnord – kom fram sex dagar senare

Uppdaterad
Publicerad

En försändelse med blodprov som skickades med Postnord från Östersunds sjukhus till Laboratoriemedicin i Örebro tog hela sex dagar på sig att komma fram. Den här gången fick den onormalt långa leveranstiden allvarliga följder.

– Blodproven kom nämligen från en död vävnadsdonator och skulle analyseras för virussmitta, något som är obligatoriskt inför donationer, förklarar Gunilla Widegren som är vävnadssamordnare vid region Jämtland Härjedalen. Vi tar själva prover på sjukhuset i Östersund men skickar också för fördjupad analys till Örebro.

Den långa transporttiden gjorde dock att man var tvungen att göra extra tester för att försäkra sig om att provsvaren skulle vara pålitliga.

Förutom analys på Laboratoriemedicin i Örebro fick ytterligare en läkare på ett laboratorium i Umeå granska proverna innan man kom fram till att det var minimal risk för att provsvaren skulle vara missvisande.

Men följden för Postnord blev desto allvarligare.

– Postnord är inte längre inblandade i några transporter, konstaterar Gunilla Widegren, vi har istället valt en annan firma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer