Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är teamet som jobbar på den nya kariesmottagningen. Här berättar tandsköterskan Sofie Sjödin vilken typ av behandlingen som mottagningen ger. Foto: Region Örebro län

Nu öppnar landets första kariesmottagning i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Karies är en av världens vanligaste sjukdomar och man blir inte av med sjukdomen bara av att laga en tand. Därför öppnar Folktandvården Region Örebro län en kariesmottagning för att hjälpa patienter att ta reda på orsaken och att behandla själva sjukdomen.

När man hör ordet karies tänker nog de flesta på hål i tänderna, men det är faktiskt en sjukdom.

Av alla vuxna som lagar en tand på grund av karies är det bara cirka 20 procent som får behandling för sin karierssjukdom. Det är alldeles för få tycker man på Folktandvården Region Örebro län och har efter ett års projekt beslutat att bedriva en kariesmottagning.

– Karies är en av världens vanligaste sjukdomar. Det gäller att hitta de riskfaktorer som finns i de specifika patienternas falll. Hålet i tanden är bara symptomen på sjukdomen, men man måste behandla själva sjukdomen, berättar Sofie Sjödin, tandsköterska på mottagningen.

På mottagningen kan den som fått remiss från sin tandläkare få hjälp med att ta reda på orsaken, och behandla själva sjukdomen.

SVT har tidigare skrivit att  kariesmottagningen på folktandvården i Örebro varit den första i sitt slag i landet. Det stämmer inte. Folktandvården i Västra Götaland har sedan tidigare inrättat en så kallad cariologisk mottagning, vilket gör Örebro till god tvåa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer