Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Sundin (S) regionråd hälso- och sjukvårdsfrågor Region Örebro län Foto: Sophie Olsson Rahlén

Karin Sundin om minskningen av vårdplatser under sommaren: “Det är lite tuffare i år” 

Publicerad

I Region Örebro län försvinner en av fyra vårdplatser under sommaren. Enligt regionrådet Karin Sundin (S) beror det på personalbrist i och med semestrar och föräldraledighet. 

Under tisdagen gick Region Örebro län ut med att hälso- och sjukvårdsnämnden kan komma att göra ett underskott på 400 miljoner kronor i slutet av året.

Nu väntas minst 3000 vårdplatser stängas ner under sommaren, skriver Dagens Medicin. Men de indragna vårdplatserna ska inte ha någonting att göra med underskottet, enligt Karin Sundin (S), regionråd och ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden. 

– Vi har alltid svårt att hålla öppet inför varje sommar när det ska vara semester. Unga medarbetare väljer att ha föräldraledighet också. Det är ett svårt pussel att lägga, säger hon.

Däremot är det något fler vårdplatser i sommar som riskerar att försvinna än förra året.

– Det är en minskning av antalet vårdplatser. Det är lite tuffare i år än andra år. 

Hur påverkar det här patienterna? 

– Vi drar ju ner på en del planerad verksamhet, vissa kallelser och så vidare skjuter vi på. Men när det gäller cancervården och den akuta vården måste vi fortsätta som vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer