Foto: Annika af Klercker, TT

Här får anställda anmäla missförhållanden anonymt

Publicerad

Den 28 mars införde Karlskoga kommun en allmän visselblåsarfunktion som innebär att vem som helst anonymt kan anmäla misstänkta brott och oegentligheter i kommunens verksamheter.

De som tar hand om ärenden som kommer in via visseblåsarfunktionen är en arbetsgrupp som ansvarar för personal, ekonomi och säkerhet. Det uppger Karlskoga kommun i ett pressmeddelande.

Funktionen finns till för att personer anonymt ska kunna anmäla misstanke om allvarliga brottsliga handlingar som mutor och bestickning eller sekretessbrott.

– Visselblåsarfunktionen infördes först 2018 internt för anställda där vårt intranät används och nu 28 mars även externt för medborgare där vår hemsida används, skriver Christian Westas, tillförordnad kommunchef i Karlskoga, i ett mejl till SVT Nyheter Örebro.

Kommunen uppger att visselblåsarfunktionen inte finns till för att rapportera missnöje eller problem i arbetsmiljön.

Diskuteras bland kommuner

För en månad sedan meddelade även Region Örebro län att de inför en visselblåsarfunktion. Hur många kommuner och landsting i landet som har en sådan funktion kan SKL, Sveriges kommuner och landsting, inte svara på.

– Men det är många just nu som undersöker och funderar kring det. Det är något som är på frammarsch, men vi har inga exakta siffror eller så, säger Cecilia Berglin, handläggare på SKL inom korruptionsbekämpning, till SVT Nyheter Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.