En man påträffades av väktare inne i kommunhuset sent på midsommaraftonen. Foto: svt

Karlskoga storsatsar på elevhälsa

Publicerad

Specialpedagoger och psykologer med fokus på de yngsta eleverna – det är Karlskogas svar på hur fler unga ska bli behöriga till gymnasiet. I dagarna damp det ner välkommet extrabidrag från staten för att uppfylla målet.

På måndagen delade regeringen ut extrapengar för att utöka elevhälsan på landets kommunala skolor. I Örebro län blev förstärkningen 8 milijoner kronor och mer än en fjärdedel av pengarna, 2,2 miljoner, går till Karlskoga kommun.

Charlotte Olsson är verksamhetschef för grundskolorna i kommunen. Pengarna blir ett välkommet tillskott i ett större förändringsarbete som just nu pågår berättar hon.

– Vi har en låg andel elever som är behöriga till gymnasiet och har sett att vi behöver sätta in resurser tidigt för att fler elever ska klara målen, förklarar hon. Annars har vi sett att många får stora problem längre fram.

Satsar på specialpedagoger

Pengarna kommer därför att gå till fler specialpedagoger eller lärare med specialkompetens som ska arbeta med barn i förskola och första klass.

– Vi har redan anställt personal som ska arbeta riktat mot de yngsta eleverna. Sedan har vi också anställt två skolpsykologer som också har inriktningen mot yngre barn.

Ett extra stöd

Psykologerna ska också fungera som stöd för föräldrar som kan behöva det.

– Det här är en fråga som jag verkligen brinner för, säger Charlotte Olsson. Och i framtiden ska det vara så att alla barn ska kunna läsa när de lämnar första klass i Karlskoga. Det är ett mål som vi delar i hela verksamheten i kommunen.

Så ser det ut i din kommun (källa: Utbildningsdepartementet)

Askersund 66 000 kr

Degerfors 889 500 kr

Hallsberg 543 000 kr

Hällefors 220 500 kr

Karlskoga 2 235 000 kr

Kumla 645 000 kr

Laxå 341 400 kr

Lekeberg 472 500 kr

Lindesberg 990 000 kr

Ljusnarsberg 144 900 kr

Nora 850 500 kr

Örebro 640 200 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.