Örebro tingsrätt. Foto: Johannes Weckström /SVT

Karlskogabo krävde banken på miljonersättning – förlorade i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Karlskogabon Mikael Sjövall krävde närmare 80 miljoner kronor plus ränta i skadestånd från SE-banken. Bakom sig hade han två domar i Högsta domstolen som gett honom rätt ifråga om bankens agerande kring konkursen av Mikael Sjövalls bostadsbolag.

Men på fredagen ogillade Örebro tingsrätt hans begäran. Istället får han nu betala miljoner i rättegångs- och konkurskostnader till SE-banken.

Mikael Sjövall var tidigare en av Karlskogas största fastighetsägare med hyresfastigheter till ett värde av runt hundra miljoner kronor. Sedan en dag bestämde sig banken – SEB – att inte förlänga hans lån och ställde ett ultimatum: Betala igen 70 miljoner kronor inom tre månader eller gå i konkurs.

Men Mikael Sjövall bestred konkursen. Under tiden parterna drev frågan i tingsrätt och hovrätt avyttrade konkursförvaltaren Mikael Sjövalls fastigheter. När han till slut fick rätt var fastigheterna alltså redan sålda.

Men tingsrätten menar att det inte finns någon grund för skadeståndskravet och ogillar det samtidigt som man ålägger Mikael Sjövall att stå för konkurskostnader på 4,8 miljoner samt rättegångskostnader på 5,6 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.