Olivia Neander, Saga Carlsson och Joline Södergren ska representera Sverige på toppmötet. Foto: Rolf Larsson/SVT

Karlskogaelever åker till toppmöte med Nordiska ministerrådet

Publicerad

De går i sjätte klass på Stråningstorpsskolan och ska medverka i det Nordiska ministerrådets barntoppmöte som hålls i Köpenhamn den 16 januari.

– Det känns bra att tala om barns rättigheter nu när Barnkonventionen blir svensk lag den förste januari, säger Saga Carlsson.

Karlskogaeleverna är tre av sex elever som ska representera Sverige på toppmötet. Sammanlagt blir det 80 elever från de nordiska länderna som ska träffas i Köpenhamn.

– Det känns lite nervöst att man ska säga något dumt men samtidigt är det en cool upplevelse, säger Joline Södergren.

Psykisk ohälsa

Ett ämne som de ska ta upp till diskussion är barns psykiska ohälsa. Där kan skolan spela en viktig roll.

– Det ska finnas en vuxen på skolan som vet vad det handlar om och som kan hjälpa barn med psykisk ohälsa, säger Olivia Neander.

Få gå i skolan

Ett annat ämne som ska tas upp är det faktum att inte alla barn får gå i skolan.

– Det är orättvist att vissa länder är rika medan andra är så fattiga att barnen där inte kan gå i skolan. En annan orättvisa är att inte alla barn kan få en trygg uppväxt och slippa krig, säger Joline Södergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.