Katastroftankar kring kräftpremiären

Publicerad

Lagom tills vi ska sätta oss till bords och smaska i oss de kokta delikatesserna kommer beskedet att kräftfiskefestivalen vid Svartån i Örebro ställs in i år, och att även Karlskoga kommun hoppar över sitt anordnade fiske i Möckeln på grund av dålig tillväxt. Det pratas också om ett avtagande bestånd i Vättern.

– Ofta blir det lite katastroftänkande i sådana situationer, säger fiskekonsulenten Martin Engström vid Länsstyrelsen i Örebro.

Men han manar till lugn:

– Det finns gott om kräftor i vårt närområde. Hjälmaren och Vättern saknar till och med motstycke i landet när det gäller kräftor, menar han.

Det fångas runt 90 ton kräftor i Vättern varje år. I Hjälmaren fångas det 70 ton kräftor per år, vilket i sammanhanget är höga siffror.
Att beståndet varierar från år till år är inget konstigt.

– Det kan bero på hur våren har varit, den är väldigt viktig. Har vi en varm vår får kräftorna en bra skjuts och i regel ger det ett bra kräftfiske. En varm vår ger också ynglen en bättre start och de kommer förhoppningsvis in i fisket fyra fem år senare förklarar Martin Engström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.