Anders Olsson (S) avgår som Karlskoga kommunfullmäktige efter påtryckningar från det egna partiet. Foto: SVT

KF-ordförande avgår efter påtryckningar: ”Ledsen på mitt parti”

Uppdaterad
Publicerad

Han har varit kommunfullmäktiges ordförande i Karlskoga i 20 år. Nu får Anders Olsson (S) avgå eftersom hans parti inte kan acceptera att han röstats fram med stöd av SD.

– Jag avgår efter påtryckningar från mitt parti, säger han.

När kommunfullmäktige sammanträdde senast valdes Anders Olsson till ordförande

– Jag är glad och tacksam för att jag valdes, säger Anders Olsson.

Han valdes alltså trots att det är alliansen som styr kommunen i minoritet sedan valet. Anders Olsson antas ha röstats in av Sverigedemokraternas som har vågmästarroll. Men ingen vet säkert vilka politiker som röstade på honom eftersom omröstningen var sluten.

Avgår efter påtryckningar

Glädjen blev dock kortvarig för Olsson. Efter påtryckningar från sitt eget parti väljer han nu att avgå som kommunfullmäktiges ordförande.

– Det stämmer, och det känns inget bra. Jag har varit ordförande i fem perioder, men nu blir det omval den 27 november, säger han.

Nu talar det mesta för att Moderaternas kandidat, Anna Ragén, blir kommunfullmäktiges ordförande.

– Jag har inget emot Anna men jag är väldigt besviken och ledsen på mitt parti. Jag blir kvar som ledamot i fullmäktige och jag har en del övriga uppdrag. Men hade hellre sett en bättre planerad sorti, säger Anders Olsson.

”Ska inte ta stöd av SD”

Yvonne Nilsson, ordförande Socialdemokraterna Karlskoga, uppger att Olsson uppmanades att avgå efter partiets centrala riktlinjer.

– Vi ska varken ta passivt eller aktivt stöd av SD, säger hon.

Vad säger du om att Anders Olsson känner sig sviken?

– Det förstår jag, vi skulle aldrig ha nominerat honom från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.