Mikael Lehtihet menar att studien är viktig eftersom att det aldrig ska tillåtas att vara dopad när man tävlar i idrott. Foto: TT / Privat

KI vill dopa försökspersoner – ska sätta dit fuskare inom idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutet söker frivilliga som under en veckas tid ska injiceras med ett dopingpreparat. Anledningen är att man forskar efter nya sätt att kunna upptäcka idrottare som dopat sig. Om studien är lyckosam kommer nedfryst urin kunna tinas – och fuskare sättas dit i efterhand.

I dag är det svårt att avgöra om en person dopat sig med ämnet GHRH-Somatorelin. När en person injicerar ämnet ökar kroppens utsöndring av olika tillväxthormoner, men det är inte säkert att dopningen ger utslag i blod- och urinprov.

– Vi ska undersöka om det går att detektera ämnet med befintliga metoder, men också leta efter nya markörer, säger Mikael Lehtihet som är docent och läkare på Medicinkliniken på S:t Görans sjukhus.

Söker personer att dopa

För att genomföra studien söker KI därför försökspersoner som under en veckas tid ska injicera dopingspreparatet i kroppen.

– Det finns etiska problem med att använda försökspersoner, men det är frivilligt att ställa upp i studien och doserna som injiceras är mycket låga, förklarar Mikael Lehtihet.

Nytt fusk kan avslöjas

Om studieresultatet lever upp till förhoppningarna kommer nedfryst urin från idrottare kunna tinas upp och testas i efterhand.

– På så vis kommer man kunna avslöja även gammalt fusk nu i efterhand, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.