Yohios kostym från Melodifestivalen 2013. Foto: SVT

Här är kläderna som gör artisten

Uppdaterad
Publicerad

En ny utställning på länsmuseet i Västerås visar betydelsen av scenkläder. För vad skulle väl Yohio vara utan sina fantasifulla utstyrslar?

Det är högst troligt att du hört talas om Yohio, Army of Lovers och Roger Pontare. Men känner du till Katarina de Bourg, Camilla Thulin eller Sarah Mårskog?

Alla tre ligger bakom uppseende scenkläder som utmärker flera kända artister: de Bourg har gjort Yohios kläder, Thulin har gjort Army of Lovers' och Mårskog har designat Pontares vildmarksdoftande skinnkläder.

Utställningen på Krlsg2, länsmuseet, fokuserar på klädskaparna bakom artisterna och hur dessa formgivare blivit en omistlig del i artistens varumärke.

– Den här utställningen visar framförallt designen bakom kostymerna, vem har hittat på och tänkt ut hur artisten ska se ut på scenen och vilken identitet har han eller hon? förklarar utställningsproducenten Helena Arnell.

Sammanlagt åtta modeskapare finns representerade med totalt 28 kostymer. Det finns gott om tid att se utställningen, för den pågår ända till februari nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer